maanantai 20. kesäkuuta 2016

Kohtalona Suomenlinna

Ida Lindström & Marjo Tiirikka: 
Kohtalona Suomenlinna - Linnoitussaaren historian salatut elämät
190 s., Into 2016
 
Ida Lindströmin ja Marjo Tiirikan teos Kohtalona Suomenlinna alkoi kiehtoa minua välittömästi, kun kuulin teoksen olevan tulossa. Suomenlinnainnostukseni on alkujaan Hovimäen perua, sillä Johanna ja Magnushan asuvat aluksi Viaporissa, mutta sittemmin olen kiinnostunut kohteesta muutenkin. Kesällä 2013 pääsin käymään linnoituksessa ensimmäistä kertaa ja tiesin kyllä sen historian tärkeimpiä merkkipaaluja, mutta en osannut lainkaan ajatella miten paljon eräänlaista hiljaista historiaa ja ihmiskohtaloita saarella onkaan.
 
Kohtalona Suomenlinna kattaa linnoitussaaren vaiheet koko sen olemassaolon ajalta eli vuodesta 1748 saakka. Teos on jaettu osiin linnoituksen eri saarien mukaan ja siinä esitellään saaren vaiheita saarelaisten kautta, jolloin lukija saa mielikuvan myös siitä millaisia ihmisiä siellä on asunut. Useat kohtalot liittyvät linnoituksen keskeisiin nähtävyyksiin samoin kuin sairauksista ja liiketoiminnasta kertovat tarinat. Tekijät sanovat esipuheessaan, että he ovat käyttäneet kirjailijan vapautta tehdä tulkintoja todellisista tapahtumista. Saarelaisista kerrotaankin tarinoivaan tyyliin, mikä on mielestäni hyvä ratkaisu.
 
Myös linnoituksen nykyiset asukit pääsevät ääneen, sillä kirjailijat ovat keränneet anonyymejä tarinoita asukkaiden saarella kokemista yliluonnollisista ilmiöistä. Suomenlinnassahan on kerrottu kummittelevan, mikä entisestään lisää kiinnostustani paikkaa kohtaan. Saarelaisten tarinoiden perusteella todellakin vaikuttaa siltä, että jo edesmenneet suomenlinnalaiset eivät ole aina halunneet jättää maallisia asuinsijojaan lopullisesti. Siihen voi uskoa ken tahtoo, eikä mielestäni tällainen yliluonnolliseen viittaava osuus mitenkään heikennä tämän teoksen arvoa tietokirjana. Pikemminkin kokisin asian olevan päinvastoin eli tässä on samalla jo taltioitu hieman nykyistäkin tarinaperinnettä Suomenlinnasta.
 
Mielestäni Kohtalona Suomenlinna on hyvin mielenkiintoinen ja kattava teos, sillä siinä esitellään ihmisiä eri aloilta ja elämäntilanteista. Kaikki henkilöt eivät ole saaren historian kannalta suuresti merkittäviä, mutta heidän kohtalonsa linkittyy keskeisesti Suomenlinnaan. Itse pidin kovasti tästä teoksesta juuri siksi, että tässä on myös elämänmakuista historiaa ja tietoa niistä kohtaloista, jotka historiankirjat usein jättävät mainitsematta. Lindström ja Tiirikka ovat tehneet hienoa työtä kootessaan tämän teoksen, jonka teksti on viimeisteltyä ja kuvitus kruunaa kaiken.

2 kommenttia:

  1. Tämäpä vaikuttaa teokselta, johon kannattaa tutustua. Pidän valtavasti historiasta, ja Suomenlinna paikkana alkoi kiinnostaa, kun luin Sanna Iston kirjoittaman nuortenromaanin Maan alaiset. Sen tapahtumat sijoittuvat juuri Suomenlinnaan. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uskoisin kyllä sinun pitävän tästä! :) Pitäisi joskus tutustua tuohon Iston kirjaan, mutta jotenkin olen ymmärtänyt sen olevan genreltään sellainen, joka ei välttämättä minua kovin kiinnosta, joten se on vielä jäänyt tutustumatta.

      Poista

Kommenttien sanavahvistus on käytössä roskapostin välttämiseksi.